Ανακαλύφθηκε ένα νέο γονίδιο στον άνθρωπο, το οποίο δεν υπάρχει στους άλλους πιθήκους και αναμένεται να διαφωτίσει περισσότερο την μελέτη για την ανθρώπινη εξέλιξη.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Edinburgh (UK) συνέκριναν το ανθρώπινο γονιδίωμα με το γονιδίωμα άλλων 11 θηλαστικών (μεταξύ αυτών του χιμπατζή, του γορίλα, του ποντικού και του αρουραίου). Ανακάλυψαν πως μόνο ο άνθρωπος είχε το γονίδιο miR-941. Πρόκειται για μια σημαντική διαφορά μεταξύ ανθρώπων και λοιπών πιθήκων, καθώς μέχρι τώρα βρίσκαμε διαφορές σε γονίδια ενώ τώρα ανακαλύφθηκε ένα νέο γονίδιο (π.χ. το γονίδιο FoxP2 υπάρχει σε πολλά πρωτεύοντα έστω και με κάποια διαφορά στην λειτουργία). Περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν πως το γονίδιο είναι ιδιαιτέρως ενεργό σε 2 θέσεις στον εγκέφαλο, στην θέση γλωσσικής ικανότητας και στην θέση χρήσης εργαλείων. Αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την σχέση του miR-941 με τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες. .
Το γεγονός ότι μόνο ο άνθρωπος έχει αυτό το γονίδιο είναι αξιοσημείωτο. Συνήθως οι διαφορές μεταξύ ειδών οφείλονται σε αλλαγές γονιδίων, διπλασιασμούς ή απώλειες αυτών. Το miR-941 φαίνεται να έχει προκύψει ως πλήρως λειτουργικό γονίδιο από το "junk" DNA (γενετικό υλικό που δεν κωδικοποιεί πληροφορίες δηλαδή) και η εμφάνισή του χρονολογείται στο πρόσφατο παρελθόν της εξελικτικής ιστορίας, 1 με 6 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερα από σήμερα, μετά την ύπαρξη του κοινού προγόνου ανθρώπου και χιμπατζή. .
Ο Dr. Martin Taylor, που πραγματοποίησε την μελέτη, σχολιάζει : " Ως είδος, ο άνθρωπος είναι εφευρετικός με θαυμάσιο τρόπο -- εξελισσόμαστε τεχνολογικώς και κοινωνικώς συνεχώς. Αυτή ή έρευνα έδειξε πως εξελισσόμαστε και σε γενετικό επίπεδο. Το νέο αυτό γονίδιο προήλθε ξαφνικά όταν το είδος μας υπέστη σημαντικές αλλαγές: ζούσαμε περισσότερο, περπατάγαμε όρθιοι, μαθαίναμε την χρήση εργαλείων και αρχίσαμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Ελπίζουμε τώρα να βρούμε περισσότερα νέα γονίδια που θα βοηθήσουν να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους. "
Περισσότερα :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου