Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Καταρρίπτοντας 9 μύθους για τους εμβολιασμούς!

Το πλήρες άρθρο βρίσκεται εδώ. Η δόκτορ Rachael Dunlop του Australian Vaccination Network, καταρρίπτει 9 από τους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από τους εμβολιασμούς.



Περιληπτικά το θέμα έχει ως εξής :

Μύθος Νο 1 : Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό

“Η θεώρηση πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμός διατυπώθηκε από τον Andrew Wakefield το 1998. Έκτοτε, οι εργασίες του Wakefield απερρίφθησαν και αποσύρθηκαν και αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος από τον Wakefield λόγω "αδιαφορίας" που επέδειξε για την ευημερία των παιδιών. 

Από το 1998 και μετά έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες που αναζητούν κάποια σχέση μεταξύ εμβολιασμών και αυτισμού, αλλά δεν προκύπτει θετική συσχέτιση.”

Μύθος Νο 2 : Τα εμβόλια περιέχουν υδράργυρο

“Τα τυπικά εμβόλια που γίνονται στην παιδική ηλικία, δεν έχουν υδράργυρο από το 2000 και μετά, ενώ ποτέ δεν υπήρξε υδράργυρος στο MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς).” 

Μύθος Νο 3 : Τα εμβόλια εμπεριέχουν τοξικά συστατικά

“Οι περισσότερες τέτοιες απόψεις είναι απλώς λάθος. Οι υπόλοιπες, χωρίς καμία εξαίρεση, παρερμηνεύουν τα γεγονότα. 
Τα πρόσθετα  εξωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα στο να ξεκινήσει να φτιάχνει αντισώματα. Η συγκέντρωση αυτών των μετάλλων είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα ασφαλείας του οργανισμού.”

Μύθος Νο 4 : Τα εμβόλια δεν δοκιμάζονται ποτέ

“Όταν κάποιος υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ, συνήθως εννοεί ότι δεν έχουν περάσει randomized placebo controlled δοκιμές (RCTs). Για την διεξαγωγή μιας RCT για ένα εμβόλιο χρειάζονται δύο ομάδες παιδιών. Στη μία χορηγείται το εμβόλιο και στην άλλη ένα placebo. Στη συνέχεια εκτίθενται και οι δύο ομάδες στον παράγοντα που θέλουμε να αντιμετωπίζει  το εμβόλιο και καταγράφονται πόσοι επέζησαν.
Μία τέτοια μελέτη όχι μόνο έχει ηθικά προβλήματα, αλλά δεν έχει και χρησιμότητα. Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων πχ η εξάλειψη της ευλογίας και η σχεδόν εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

Μύθος Νο 5 : Τα εμβόλια δεν δουλεύουν γιατί τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να κολλήσουν την ασθένεια έτσι κι αλλιώς

“Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Επίσης εφόσον κανενός η φυσιολογία δεν είναι100% ίδια με τους άλλους, δεν αναπτύσσουν όλοι ανοσία στον ίδιο βαθμό. Όπως και να' χει ένας εμβολιασμένος ακόμα κι αν δεν έχει επιτύχει 100% ο εμβολιασμός , περνάει λιγότερο σοβαρά μία ασθένεια σε σχέση με κάποιον μη εμβολιασμένο. Στην περίπτωση του κοκκύτη ,  σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, συμβαίνουν σχεδόν αποκλειστικά σε μη εμβολιασμένους και 1 στα 200 μωρά που θα έρθει σε επαφή με την ασθένεια αυτή θα πεθάνει.”

Μύθος Νο 6 : Οι ασθένεις μειώθηκαν λόγω του αυξημένου βιοτικού επιπέδου, όχι λόγω των εμβολίων

“Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι που έφεραν την μείωση των λοιμώξεων είναι το καθαρό νερό, τα δίκτυα αποχέτευσης και οι εμβολιασμοί.”

Μύθος Νο 7 : Οι λοιμώξεις δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Τα παιδιά φυσιολογικά πρέπει να τις παιρνάνε.

“Το γεγονός ότι καλούνται παιδικές ασθένεις, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν κάποιο παιδί νοσήσει. Ο κοκκύτης, η ευλογία, η πολιομυελίτιδα κλπ έχουν θανατώσει τεράστιο αριθμό βρεφών στα χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας. Ο εμβολιασμός έχει μειώσει τα επίπεδα θνητότητας.”

Μύθος Νο 8 : Τα εμβόλια προκαλούν ή μεταδίδουν τις ασθένειες που υποτίθεται αποτρέπουν

“Το να κάνει κάποιος πχ πυρετό μετά τον εμβολιασμό είναι στην πραγματικότητα μια καλή εξέλιξη. Πολλοί παρερμηνεύουν αυτό το γεγονός ως " κόλλησε γρίππη αμέσως μετά τον εμβολιασμό για την γρίππη". Η αλήθεια είναι πως αυτό αποδεικνύει απλώς ότι το ανοσοποιητικό σύστημα απαντά σωστά στον εμβολιασμό. Έτσι το ανοσοποιητικό ενεργοποιείται και την επόμενη φορά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον παράγοντα για τον οποίο εμβολιάστηκε, θα είναι προετοιμασμένο.”

Μύθος Νο 9 : Το ανοσοποιητικό σύστημα θα εξασθενήσει με τον εμβολιασμό

“Οι ανοσοποιητικές "μάχες" που δίνει κάθε παιδί κάθε μερά (2000 - 6000 αντιγόνα) είναι πολύ περισσότερες από τον αριθμός των αντιγόνων οποιουδήποτε συνδυασμού εμβολίων (περίπου 150 αντιγόνα για όλη την σειρά εμβολίων που θα κάνει)”

Το παραπάνω άρθρο μεταφράστηκε από το Science-Based Life, το οποίο ουσιαστικά κάνει περίληψη το πρωτογενές άρθρο, ο σύνδεσμος του οποίου βρίσκεται στην πρώτη παράγραφο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: