Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ιός γίγαντας στα ανοιχτά της Χιλής

Ο «βασιλιάς» των ιών, ο οποίος ενσωματώνει περισσότερα από 1.000 γονίδια εντοπίστηκε στον ωκεανό ανοιχτά της Χιλής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιό που έχει απομονωθεί έως σήμερα, ανακοίνωσαν ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS).




Ο Megavirus chilensis είναι 6,5% μεγαλύτερος από το Mimivirus, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1992 στη Βρετανία και κατείχε έως σήμερα το ρεκόρ, και 10 με 20 φορές μεγαλύτερος από το μέσο ιό. Ο νέος ιός-γίγαντας περιέχει σχεδόν 1,26 εκατομμύρια ζεύγη βάσης και είναι ο πιο περίπλοκος από γενετικής πλευράς που έχει περιγραφεί ποτέ.

Ο ιός αυτός ξεπερνά σε μέγεθος ακόμη και πολλά βακτήρι. Ωστόσο, «δεν δείχνει επιβλαβής για τους ανθρώπους», όπως επισημαίνουν οι Γάλλοι επιστήμονες. Οι ιοί διαφέρουν από τα βακτήρια ως προς το μέγεθος, αλλά και ως προς το ότι δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μόνοι τους και γι' αυτό το λόγο διεισδύουν σε ξενιστές.

«Είναι μεγαλύτερος από κάποια βακτήρια», δηλώνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιξ-Μασσαλίας Ζαν-Μισέλ Κλαβιέρ, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. «Δεν χρειάζεσαι ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να τον δεις, αλλά μπορείς να τον παρατηρήσεις και με ένα συνηθισμένο οπτικό μικροσκόπιο».

Ο ιός βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στον ερευνητικό σταθμό του Λας Κρούσες, στη Χιλή, στο πλαίσιο αποστολής με τράτα, η οποία πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για επιστημονικούς σκοπούς. Ο καθηγητής Κλαβιέρ υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή είναι πρωτοποριακή στον κλάδο της ιολογίας. «Μέχρι σήμερα ανακαλύπταμε ιούς μόνο επειδή προκαλούσαν ασθένειες στους ανθρώπους ή σε ζώα και φυτά», εξηγεί. «Τώρα όμως, ξεκινώντας κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί περιβαλλοντική ιολογία, αναζητούμε ιούς παντού».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: