Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Επίλυση γρίφων : Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και για τους χιμπατζήδες!


Όσο αυξάνονται οι μελέτες συμπεριφοράς πρωτευόντων και άλλων θηλαστικών τόσο φαίνεται πως μειώνονται οι δραστηριότητες που, μέχρι τώρα, θεωρούνταν αποκλειστικώς ανθρώπινες. Η επικοινωνία μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους όπως τα δελφίνια, η χρήση εργαλείων από διάφορα ζώα (όχι μόνο θηλαστικά), κοινωνικές εκφάνσεις όπως αντίληψη του θανάτου - πένθος και εμπόριο από χιμπατζήδες, παρατηρούνται σε όλο και περισσότερα ζώα.

Γνωρίζουμε πως το παιχνίδι είναι ίδιον πολλών ζώων, κυρίως όταν είναι νεαρά σε ηλικία. Όμως η επίλυση γρίφων μόνο και μόνο για την πρόκληση της επίλυσης θεωρούσαμε πως ήταν ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Σε ένα πρόσφατο πείραμα που διεξήχθη από βιολόγους της Zoological Society of London, παρατηρήθηκε πως οι χιμπατζήδες μπαίνουν στην διαδικασία επίλυσης γρίφων, ακόμα και χωρίς ανταμοιβή. Οι ερευνητές έβαλαν δύο θηλυκούς και τέσσερις αρσενικούς χιμπατζήδες να χρησιμοποιήσουν μία κατασκευή, στην οποία τοποθετώντας ράβδους σε κατάλληλες θέσεις, μπορούσαν να αλλάζουν την κατεύθυνση αντικειμένων ή φιστικιών που έπεφταν από την κορυφή και να τα οδηγήσουν σε μια προσβάσιμη υποδοχή.

"Παρατηρήσαμε  πως οι χιμπατζήδες ολοκλήρωναν το puzzle ανεξαρτήτως αν υπήρχε η ανταμοιβή τροφής", δήλωσε η Fay Clark, ερευνήτρια της Zoological Society. "Αυτό δείχνει πως έχουν παρόμοια συναισθήματα ικανοποίησης με τον άνθρωπο, που συχνά ασχολείται με παιχνίδια νοημοσύνης μόνο και μόνο για την επίλυσή τους."




Δεν υπάρχουν σχόλια: