Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Irlanda (iii)

Παράλια Ατλαντικού ωκεανού
(Για το πρώτο μέρος κλικ εδώ και για το δεύτερο εδώ.)

Την Δευτέρα (νωρίς) το πρωί, ξεκίνησε η επιστροφή προς το Δουβλίνο. Αντί όμως να γυρίσουμε απ' ευθείας από το Cork, κάναμε ένα μεγάλο κύκλο. Πρώτος προορισμός ήταν το Limerick, μια μεγάλη πόλη στη νοτιοδυτική Ιρλανδία.


Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Irlanda (ii)

(Για το πρώτο μέρος, κλικ εδώ...)

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, ξεκινήσαμε προς τον νότο. Τελικός προορισμός ήταν το Cork, αλλά δεν πήγαμε κατ'ευθείαν εκεί.


Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Irlanda (i)

Στις αργίες του Πάσχα είχαμε κανονίσει να πάμε ένα ταξίδι μέχρι την Ιρλανδία. Μια αρκετούτσικη αναμονή για μετεπιβίβαση στην επιστροφή, πρόσθεσε και λίγο από Ζυρίχη.

Το όλον διήρκεσε 6 γεμάτες ημέρες καθώς ξεκίνησε χαράματα Πέμπτης και τελείωσε το βράδυ της επόμενης Τρίτης.

Η μόνη σχέση που υπάρχει μεταξύ του παρόντος blog και αυτού του ποσταρίσματος, ξεκινά και τελειώνει στην διπλανή φώτο (από την ζυθοποιεία της Guinnes)


Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ανακαλύφθηκε γιγάντιος δεινόσαυρος με φτερά

Απολιθώματα ενός άγνωστου έως τώρα γιγάντιου δεινοσαύρου, «ξαδέλφου» του διάσημου Τυραννόσαυρου, που είχε μήκος περίπου εννέα μέτρα, δηλαδή σχεδόν όσο ένα σχολικό λεωφορείο, ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στην Κίνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, πρόκειται για το μεγαλύτερο ζώο με φτερά και πούπουλα, το οποίο περπάτησε ποτέ στη γη.


Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Galileo... μια επιστημονική εκπομπή του ΑΝΤ1

Galileo ονομάζει μια εκπομπή επιστημονικού ενδιαφέροντος η τηλεόραση του ΑΝΤ1. Στην χθεσινή εκπομπή (03/04/2012) είχε μεταξύ άλλων και αναφορά στον Charles Darwin. Ασχολήθηκε με την ζωή του ενώ αναλύσε σύντομα και το έργο του.

Κλείνοντας την αναφορά προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα "Τι γνώμη κυριαρχεί για τον Δαρβινισμό σήμερα;".

Θα παραθέσω τα ακριβή λόγια που ακούστηκαν.

"Πολλοί επιστήμονες συνεχίζουν και υποστηρίζουν την άποψή του, ως την βάση για την εξέλιξη της ζωής. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που επικρίνουν αυτή τη θεωρία. Είναι κυρίως, όσοι υποστηρίζουν ότι τα διάφορα είδη είναι αποτέλεσμα της θείας δημιουργίας. Όπως και να'χει πάντως, 200 χρόνια μετά τον Δαρβίνο, η επιστήμη δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει πειστική απάντηση, για το πως τελικά δημιουργήθηκε ο άνθρωπος."

Τι λέει λοιπόν; ότι πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν την εξέλιξη, αλλά άλλοι (μη επιστήμονες) την επικρίνουν... και αναφέρεται στους δημιουργιστές... εξισώνει δηλαδή την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση με την δογματική θεώρηση (άποψη δηλαδή που δεν πληρεί κανένα επιστημονικό κριτήριο). Κλείνει τέλος λέγοντας πως η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να δώσει πειστική απάντηση για το πως δημιουργήθηκε ο άνθρωπος...

Γνώμη μου είναι πως προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες (προσωπικά δεν βρίσκω τον λόγο να το κάνει κάποιος αυτό) χρησιμοποιεί πολύ προσεκτικά τις λέξεις, ώστε να δώσει κάποιο επιστημονικό υποσυνείδητο υπόβαθρο στον δημιουργισμό, χωρίς όμως να το λέει ευθέως. 

Δυστυχώς για τον σεναριογράφο, η επιστήμη έχει δώσει πειστικότατη απάντηση για το πως προέκυψε ο άνθρωπος, αλλά και κάθε οργανισμός, φυτικός ή ζωικός στον πλανήτη,  από το 1859, όταν και εκδόθηκε "Η καταγωγή των ειδών" και διατυπώθηκε στην πρώτη της μορφή η εξέλιξη και οι μηχανισμοί της.

Άλλωστε όπως έχει πει ο Neil deGrasse Tyson, "Το καλό με την επιστήμη είναι πως ισχύει, είτε την πιστεύεις/δέχεσαι είτε όχι" (αυθ. The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it.)

Ολόκληρη η εκπομπή :


Το σημείο που αναφέρομαι βρίσκεται περίπου στο 29' 30" και εξής.