Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Κορυφαίοι ναυτικοί οι Νεάντερταλ

Το ναυτικό δαιμόνιο των ανθρώπων Νεάντερταλ στοχεύει να δείξει μια νέα έρευνα. Εμπνευστής της ο Γιώργος Φερεντίνος, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο οποίος ξεκίνησε από μια σειρά εργαλείων μουστέριας λιθοτεχνίας για να υποστηρίξει ότι οι αρχαίοι αυτοί ανθρωπίδες ταξίδευαν στα νησιά του Ιονίου Πελάγους και γενικά μετακινούνταν “διά θαλάσσης” περισσότερο από όσο νομίζουμε.

Η αναζήτηση ξεκίνησε όταν ο κ. Φερεντίνο προσπάθησε να εξηγήσει την παρουσία εργαλείων μουστέριας λιθοτεχνίας στην ελληνική ενδοχώρα αλλά και σε διάφορα νησιά του Ιονίου (Λευκάδα, Κεφαλονιά , Ζάκυνθο). Δύο εξηγήσεις υπάρχουν: είτε τα νησιά τότε ήταν ενωμένα με την ενδοχώρα, είτε οι Νεάντερταλ πέρασαν τη θάλασσα.




Γρήγορα, η πρώτη περίπτωση απορρίφθηκε, καθώς τα νησιά ήταν αποκομμένα από τη στεριά πολύ πριν την παρουσία των εργαλείων. Καθώς επίσης το νερό της Γης 100.000 χρόνια πριν ήταν “κλειδωμένο” σε μεγαλύτερες από σήμερα παγωμένες εκτάσεις, η στάθμη του νερού τοποθετείται 120 μέτρα πιο κάτω από σήμερα. Έτσι, στη συγκεκριμένη περιοχή, το βάθος δεν θα ξεπερνούσα τα 180 μ.

Άλλωστε οι Νεάντερταλ θεωρούνται πεπειραμένοι ναυτικοί. Αν και μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι Νεάντερταλ είχαν διασχίσει μια θαλάσσια απόσταση που δν ξεπερνούσα τα 12 χλμ, τα τελευταία χρόνια ο δρ Thomas Strasser έχει συγκλονίσει τους αρχαιολόγους αποκαλύπτοντας εργαλεία Νεάντερταλ στην Κρήτη, που απέχει από τον πλησιέστερο γείτονά της 40 χλμ! Ακόμη όμως και αν οι Νεάντερταλ έβλεπαν τη θάλασσα περισσότερο ως δρόμο παρά ως εμπόδιο, τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εκτεταμένα ή μη ταξίδια τους, τα πλοία τους, έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί. Το πρωιμότερο μεσογειακό σκάφος που έχει βρεθεί είναι ένα κανό μόλις 7.000 ετών που προέρχεται από τη Λίμνη Bracciano.

Ακόμη όμως και αν δεν έχουμε πλεούμενα, υπάρχει μια εξήγηση για την παρουσία των Νεάντερταλ στα νησιά, και μας τη δίνει ο Paul Pettit,  του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Ίσως κολύμπησαν μέχρι εκεί από την ενδοχώρα! Ο δρ Pettit έχει όμως και άλλες επιφυλάξεις, που σχετίζονται με τα εργαλεία. Κια αυτό, καθώς η χρονολόγησή τους βασίζεται αποκλειστικά στο σχέδιο, χωρίς να έχουν γίνει άλλες αναλύσεις.

Ακόμη όμως και αν ο κ. Φερεντίνος έχει δίκιο, οι ανθρωπίδες όντως φημίζονται για τη ναυτική τους δεινότητα. Αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι εργαλεία ενός εκατομμυρίου χρόνων βρέθηκαν στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας, υπαγορεύοντας ότι ακόμη και πριν από τον Νεάντερταλ, ο Χόμο Ερέκτους είχε διασχίσει τη θάλασσα για να βρει νέα μέρη να εποικίσει.

archaiologia.gr


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα επρεπε να σκεφτει την πιθανοτητα τα νησια να ηταν προσβασιμα λογω των παγετωνων,,,,και ηταν....

Mandragoras είπε...

Μπορεί... έτσι λίγο πρόχειρα που κοίταξα δεν βρήκα κάτι που να επιβεβαιώνει ή να απορρίπτει τον ισχυρισμό σου....

Πάντως ο Φερεντίνος είναι καθηγητής στην σχολή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών... θα μου έκανε τρομερή εντύπωση αν του ξέφευγε κάτι τέτοιο...