Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αντιλαμβάνονται οι χιμπαντζήδες τον θάνατο; (2)


Η Dorothy, ένας θηλυκός χιμπατζής 40 ετών περίπου, απεβίωσε λόγω προβλημάτων στην καρδιά της. Η ομάδα χιμπατζήδων στην οποία άνηκε, παρακολουθεί την μεταφορά της από τους φροντιστές, έξω από τον χώρο στον οποίο ζουν. Επικρατεί σιγή καθώς δεν μπορούν να πάρουν τα μάτια τους από πάνω της. 


Το περιστατικό συνέβη στο Κέντρο Διάσωσης Sanaga-Yong στο Καμερούν. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός χιμπατζήδων αποτελείται από ορφανά (κυρίως θηλυκά) των οποίων οι μητέρες σκοτώθηκαν από παράνομους κυνηγούς. 

Την φωτογραφία έβγαλε η Monica Szczupider, εργαζόμενη στο Κέντρο και δημοσιεύθηκε αρχικά στο National Geographic του Νοεμβρίου. Μιλώντας για την Dorothy, η Szczupider είπε πως ήταν μια διακεκριμένη προσωπικότητα σε αυτή την κοινότητα των χιμπατζήδων. 

"Οι χιμπατζήδες δεν είναι ήσυχοι. Πρόκειται για κοινωνικά, θορυβώδη όντα, ενώ η απόσπασή της προσοχής τους δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Στο συγκεκριμένο περιστατικό όμως, ήταν ιδιαιτέρως ήσυχοι και προσηλωμένοι κατά την μεταφορά της Dorothy".

Οι χιμπατζήδες ζουν σε ιδιαίτερα περίπλοκες κοινότητες. Αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους, ανιδιοτελείς συμπεριφορές, εμπορεύονται, ενώ πληθαίνουν και τα παραδείγματα (όπως αυτό) που "θρηνούν" για τους νεκρούς τους. Η συμπεριφορά τους ομοιάζει σε σημαντικό βαθμό με αυτή των κοντινών "συγγενών" τους, δηλαδή των ανθρώπων.


1 σχόλιο:

Tyelperinquar είπε...

Ένα ζευγάρι καπουτσίνων (είδος πιθήκου, Cebus Apella) εμφανίζουν πολύ συναρπαστικά τα σημάδια της συνεργασίας και του αισθήματος δικαιοσύνης, δουλεύοντας από κοινού για την επίλυση ενός προβλήματος που χρησιμοποιούν εργαλεία, και στη συνέχεια μοιράζονται την ανταμοιβή

http://tyelperinquar.blogspot.com/2011/12/blog-post_7969.html