Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Ίσως το καλύτερο διατηρημένο απολίθωμα μωρού δεινοσαύρου!Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθούν πλήρη απολιθώματα σε καλή κατάσταση. Μετά από τόσα εκατομμύρια χρόνια, πολλά είναι αυτά που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί για να τα καταστρέψουν, πριν προλάβουν να μελετηθούν από τους επιστήμονες. Ιδιαιτέρως, η εύρεση απολιθωμάτων μωρών είναι ακόμα πιο σπάνια, καθώς το πιθανότερο είναι να έχουν ποδοπατηθεί ή φαγωθεί μετά τον θάνατό τους. καλά διατηρημένα ζώα μωρό είναι ιδιαίτερα δύσκολο , δεδομένου ότι είναι πιο πιθανό να έχουν πάρει καταπατείται ή τρώγονται μετά το θάνατό τους . Ο Phillip Currie από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα βρήκε πρόσφατα ένα νεαρό άτομο του είδους Chasmosaurus belli , τόσο καλά διατηρημένο που του έδωσε την δυνατότητα να διατυπώσει βάσιμες υποθέσεις για τις συνθήκες θανάτου του. 

Τα μέλη του είδους Chasmosaurus belli συνήθως ανευρίσκονται στην περιοχή British Columbia, στον Καναδά. Είναι συγγενής του Triceratops και μέχρι τώρα είχαν βρεθεί απολιθώματα μόνο ενήλικων ζώων. Η ανακάλυψη του 70 - εκατομμυρίων ετών απολιθώματος, που ήταν περίπου τριών ετών όταν έχασε την ζωή του, αποκαλύπτει σημαντικές ενδείξεις για το πώς αυτοί οι δεινόσαυροι μεγάλωναν και άλλαζαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Φαίνεται πως οι νεαροί C. bellis μοιάζουν πολύ με τους ενήλικες. Το συγκεκριμένο εύρημα έχει περίπου 1,5 μέτρα μήκος όταν τα ενήλικα του είδους του έφταναν μέχρι τα 5 μέτρα. Σε άλλα είδη τα νεαρά άτομα είχαν αναλογικά μακρύτερα κάτω άκρα σε σχέση με τα ενήλικα, πιθανώς για να μπορούν να συμβαδίζουν με την γρήγορη κίνηση των ενηλίκων. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υπάρχει εδώ, καθώς το βασικό σχήμα νεαρών και ενηλίκων είναι ίδιο.
 

Το απολίθωμα βρέθηκε σε μια μια κοίτη προϊστορικού ποταμού. Ο Currie και η ερευνητική του ομάδα πιστεύει πως το μωρό αυτό δεν αποτέλεσε θύμα ενός μεγαλύτερου θηρευτή. Πιθανότατα να παρασύρθηκε από το ρεύμα του ποταμού και μη μπορώντας να σώσει τον εαυτό του, πνίγηκε και κατακάθισε στον πυθμένα του ποταμού , όπου τελικά απολιθώθηκε. Το σώμα ήταν τόσο καλά διατηρημένο, που ο Currie ήταν σε θέση να δει αποτυπώσεις του δέρματος του νεαρού δεινοσαύρου στους γύρω βράχους. Η ομάδα ελπίζει αυτό το απολίθωμα να βοηθήσει σε μια  βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα C. belli ζούσαν μέσα στο οικοσύστημά τους.

www.iflscience.com Δεν υπάρχουν σχόλια: