Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Διαδικασία αναπαραγωγής εντόμων ηλικίας 165 εκατομμυρίων ετών!


165 εκατομμύρια χρόνια πριν, μία ηφαιστειακή έκρηξη διέκοψε την αναπαραγωγική τελετή δύο εντόμων. Σήμερα, επιστήμονες βρήκαν αυτό το απολίθωμα στην Κίνα, που δείχνει τα δύο έντομα απαθανατισμένα πάνω στην πράξη. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα απολιθώματα εντόμων που έχουν βρεθεί, το οποίο αποκαλύπτει πως τουλάχιστον για μια ομάδα εντόμων, δεν έχουν συμβεί ιδιαίτερες αλλαγές στην σεξουαλική συμπεριφορά τα τελευταία 165 εκατομμύρια χρόνια!
 
Σπάνια ευρήματα


Τέτοια απολιθώματα είναι σχετικά σπάνια. Συνήθως ανευρίσκονται παγιδευμένα σε κεχριμπάρι και το παλαιότερο που είχε βρεθεί μέχρι τώρα, είναι ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών.  

Το συγκεκριμένο βρέθηκε σε μια περιοχή της Κίνας, πλούσια σε απολιθώματα και μάλιστα καλοδιατηρημένα. Τα έντομα του είδους Anthoscytina perpetua, βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο, έχοντας ταυτόσημη θέση με τους σύγχρονους απογόνους τους.  


Αξιοσημείωτες ομοιότητες

Παρά τα τόσα εκατομμύρια χρόνια που έχουν περάσει, τα άτομα αυτού του είδους έχουν σημαντικές ομοιότητες με τα σύγχρονα. Η κοιλιακή χώρα του αρσενικού απολιθώματος έχει στραφεί ώστε να επιτευχθεί η επαφή με το θηλυκό. Η κίνηση αυτή παραμένει απαράλλαχτη και σήμερα. 

Η ομάδα που έκανε την ανακάλυψη θεωρεί πως τα έντομα βρίσκονταν σε επαφή, όταν η ηφαιστειακή έκρηξη ελευθέρωσε δηλητηριώδη αέρια, που σκότωσε όλη την ζωή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των μικροβίων που κανονικά θα αποδομούσαν τα νεκρά έντομα. Αργότερα, άνεμοι ή άλλες φυσικές δυνάμεις πρέπει να μετέφεραν τα έντομα σε μια λίμνη, όπου και θάφτηκαν κάτω από στρώματα ηφαιστειακής σκόνης. 

Υπάρχει και η πιθανότητα τα έντομα να μην στέκονταν πρόσωπο με πρόσωπο αλλά δίπλα δίπλα, κατά την επαφή και η δράση φυσικών δυνάμεων να τα έφερε στην θέση που απολιθώθηκαν.

livescience.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: