Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Η αρίθμηση δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινη διαδικασία...

Η ικανότητα της αρίθμησης, του μετρήματος και του να βάζει κανείς σε αύξουσα (ή μείουσα) σειρά διαφορετικά σύνολα πραγμάτων, φαίνεται πως δεν χαρακτηρίζει μόνο τον άνθρωπο.

Μια σειρά ζώων από διαφορετικές ομοταξίες, όπως μέλισσες, ελέφαντες και φυσικά (άλλοι) πίθηκοι έχει αποδειχθεί πως μπορούν να διακρίνουν ποσοτικώς αντικείμενα, χρώματα και μυρωδιές, καθώς και να αριθμούν νοητικά (όχι λεκτικά δηλαδή). Ιδιαίτερα για τους χιμπατζήδες, το πιο στενά συγγενικό μας είδος, είναι αμέτρητες οι αποδείξεις ομοιότητας (εξαιρετικό το ντοκιμαντέρ "The Human Ape"). Μέχρι τώρα όμως, είχε δειχθεί πως μόνο τα πρωτεύοντα είχαν την ικανότητα να βάλουν τα πράγματα σε σειρά.


Το 1998 είχε βρεθεί πως ο Rhesus macaque, μπορούσε να συλλάβει την έννοια της σειράς, καθώς μπορούσε να διατάξει σωστά διάφορα σύνολα αντικειμένων με διαφορετικό αριθμό αντικειμένων (1 ως 9 αντικείμενα σε κάθε υποσύνολο). Ο Damian Scarf του Πανεπιστημίου του Otago στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας αναρωτιόταν αν αυτό είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο των πρωτευόντων. Έτσι, διεξήγαγε μια σειρά πειραμάτων σε περιστέρια.

Επί έναν χρόνο, μαζί με τους συνεργάτες του, εκπαίδευε περιστέρια στο να διατάσσουν 3 σύνολα με 1, 2 και 3 αντικείμενα (π.χ. ένα κόκκινο τρίγωνο, 2 πράσινοι κύκλοι, 3 μπλε τετράγωνα). Η επιβράβευση ερχόταν όταν τα περιστέρια έβαζαν τα σύνολα σε σωστή αριθμητική σειρά και όχι βάσει χρωμάτων ή σχεδίων.

Στη συνέχεια "ζητήθηκε" από τα περιστέρια να διατάξουν 2 σύνολα που περιείχαν διαφορετικό αριθμό από 1 ως 9 αντικείμενα για να δειχθεί αν έχουν αντιληφθεί την βασική ιδέα. Παρ' όλο που είχαν εκπαιδευτεί για να ξεχωρίζουν και να διατάσσουν σύνολα 1, 2 και 3 αντικειμένων, δεν είχαν πρόβλημα στην διάταξη συνόλων που περιελάμβαναν περισσότερα από 3 αντικείμενα.

"Ήταν εντυπωσιακή η ικανότητα αυτή των πιθήκων, πόσο μάλλον των περιστεριών", είπε η Elizabeth Brannon του Πανεπιστημίου Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας. "Πιθανώς χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο τον εγκέφαλό τους. Τα νέα ευρήματα αυτά δείχνουν πως παρά την εντελώς διαφορετική οργάνωση του εγκεφάλου και τα εκατομμύρια χρόνια εξελικτικής απόκλισης, τα περιστέρια και οι πίθηκοι φτάνουν στην λύση του ίδιου προβλήματος με παρόμοιο τρόπο!"


Ο Scarf θεωρεί πως πιθανώς και άλλα είδη να έχουν τις ίδιες ικανότητες. Μένει να ελεγχθούν για να διαπιστωθεί ή (απορριφθεί) κάτι τέτοιο. Μαζί του συμφωνεί και ο Michael Beran στο Πανεπιστήμιο της Georgia στην Atlanta. "Η έρευνα του Scarf", λέει ο Beran," δείχνει πως και άλλα είδη μπορεί να κατέχουν τους θεμελιώδεις μηχανισμούς που επιτρέπουν στον άνθρωπο να "τα πάει τόσο καλά" με τους αριθμούς και πιθανώς μαθηματικές ικανότητες να υπάρχουν και σε άλλα ζώα"


sciencemag.org

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον manos_tzatz



Δεν υπάρχουν σχόλια: