Επιστήμονες έκαναν τα πρώτα δειλά βήματα προς την διατήρηση κάποιων ιδιαιτέρως απειλούμενων ειδών, με την χρήση βλαστοκυττάρων. Το σκεπτικό είναι να δημιουργήσουν γενετικά κύτταρα από δερματικά.
Ο Oliver Ryder, διευθυντής Γενετικής στο Institute for Conservation Research στον ζωολογικό κήπο του San Diego, δήλωσε πως κατάφερε να δημιουργήσει βλαστοκύτταρα που έχουν την δυνατότητα να μετατραπούν σε γενετικά, από δύο προς εξαφάνιση είδη, χρησιμοποιώντας δείγματα από τα δέρμα τους.
Οι επιστήμονες του ινστιτούτου χρησιμοποιούν μια τεχνική που λέγεται iPS για να επαναπρογραμματίσουν πλήρως διαφοροποιημένα δερματικά κύτταρα σε ολοδύναμα αδιαφοροποίητα. Το επόμενο βήμα είναι να προγραμματιστούν τα αδιαφοροποίητα κύτταρα προς γενετικά. Έτσι, με τεχνικές τεχνητής γονιμοποίησης θα μπορέσουν δημιουργηθούν οργανισμοί από τα προς εξαφάνιση είδη.
independent.co.uk
Λίγα λόγια για τα βλαστοκύτταρα.... πρόκειται για κύτταρα που είναι αρχέγονα και δεν έχουν διαφοροποιηθεί προς κάποιον ιστό. Ένα κύτταρο του ήπατος, ένα κύτταρο του δέρματος και ένα κύτταρο του δοντιού έχουν όλα το ίδιο γενετικό υλικό, εφόσον προέρχονται από τον ίδιο οργανισμό βεβαίως.... διαδικασίες διαφοροποίησης έκαναν τα τρία αυτά κύτταρα να διαφέρουν μεταξύ τους, να ανήκουν σε διαφορετικούς ιστούς.
Τα βλαστοκύτταρα είναι πρόδρομοι των διαφοροποιημένων κυττάρων. Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα μπορούν να γίνουν μια συγκεκριμένη κατηγορία κυττάρων... πχ οι αιμοβλάστες μπορούν να διαφοροποιηθούν προς οποιοδήποτε τύπο λευκού ή ερυθρού αιμοσφαιρίου... όχι κάτι άλλο όμως... Τα ολοδύναμα βλαστοκύτταρα δεν έχουν (ουσιαστικά) περιορισμούς.
Όταν κάποια στιγμή καταφέρουμε να επαναπρογραμματίσουμε διαφοροποιημένα κύτταρα προς βλαστοκύτταρα και έπειτα προς όποιον τύπο κυττάρων θέλουμε, θα έχει ανοίξει ο δρόμος για πολλές χρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου