Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Τροποποιημένος ιός καταστρέφει μόνο τα καρκινικά κύτταρα

Mε τη χρήση ενός γενετικά τροποποιημένου ιού, Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες, κατάφεραν να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα ασθενών, χωρίς να προκληθούν αλλοιώσεις στα υγιή κύτταρα του οργανισμού τους.

Με τη νέα αυτή μέθοδο οι επιστήμονες ξεπέρασαν τις δυσκολίες που συναντούσαν μέχρι σήμερα σχετικά με τη σωστή και αποκλειστική στόχευση κατά των καρκινικών όγκων. Οι ογκολόγοι μάλιστα είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, καθώς το εν λόγω επίτευγμα αποτελεί πολλά υποσχόμενη μέθοδο θεραπείας μέσω της χρήσης εργαστηριακά τροποποιημένων ιών.


Ο καθηγητής Τζον Μπελ από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα εξηγεί ότι οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά έναν ιό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή εμβολίου κατά της ευλογιάς. Η αναπαραγωγή του ιού παρουσιάζει ομοιότητες με αυτή που παρατηρείται σε μερικές μορφές καρκίνου. Ο ιός εισήχθη στο αίμα 23 καρκινοπαθών. Στους 7 από τους 8 ασθενείς που χορηγήθηκαν μεγαλύτερες δόσεις, ο τροποποιημένος ιός επιτέθηκε κατά των καρκινικών κυττάρων αφήνοντας ανέπαφα τα κύτταρα που ήταν υγιή.

Η έρευνα, διευκρινίζει ο καθηγητής Μπελ, βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Σύντομα θα πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό καρκινοπαθών. Η πειραματική μέθοδος θα δοκιμαστεί σε 120 ασθενείς με καρκίνο στο ήπαρ καθώς οι ερευνητές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο όργανο ίσως είναι περισσότερο ευάλωτο στον τεχνητά κατασκευασμένο ιό, γεγονός που ίσως ανοίξει το δρόμο για νέες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου του ήπατος.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιατρική ιστορία που μια θεραπεία με ιούς αποδείχτηκε ότι με συνέπεια και επιλεκτικότητα αναπαράγεται σε καρκινικό ιστό, μετά από ενδοφλέβια έγχυση σε ανθρώπους. Η ενδοφλέβια εισαγωγή του ιού είναι κρίσιμη για την θεραπεία του καρκίνου, επειδή μας επιτρέπει να στοχεύσουμε όγκους σε όλο το σώμα, αντίθετα με όταν στοχεύουμε μόνο απευθείας συγκεκριμένους όγκους», αναφέρει ο καθηγητής Μπελ.

tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: