Ο Carl Sagan, αμερικάνος αστρονόμος, αστροφυσικός κλπ, διετύπωσε την έννοια του κοσμικού ημερολογίου στο έργο του "The Dragons of Eden" (βραβείο Πούλιτζερ 1977).
Πρόκειτα για την ιστορία του σύμπαντος, σε χρονική κλίμακα ενός έτους. Την 1η Ιανουαρίου στις 12 τα μεσάνυχτα τοποθετείται το Big Bang και φτάνει στο σήμερα, στα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου.
Με την κλίμακα αυτή, κάθε δευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε 434 χρόνια, κάθε ώρα σε 1,57 εκατομμύρια χρόνια κλπ.
Έτσι, την 1η Μαΐου σχηματίζεται ο γαλαξίας μας, στις 9 Σεπτέμβρη δημιουργείται το ηλιακό μας σύστημα, στις 14 Σεπτέμβρη δημιουργείται η Γη και περίπου 11 "ημέρες" αργότερα εμφανίζεται η ζωή εδώ.
Στις 15 Νοέμβρη έχουμε τα πρώτα ευκαρυωτικά κύτταρα. Στις 17 Δεκέμβρη τα σπονδυλωτά αποικίζουν τον πλανήτη. 26 Δεκέμβρη εμφανίζονται τα πρώτα θηλαστικά και στις 28 αφανίζονται οι δεινόσαυροι από την Γη. Μία μέρα μετά, συναντάμε τα πρώτα πρωτεύοντα.
Την τελευταία μέρα (31η Δεκέμβρη) έχουμε τους πρώτους ανθρώπους και συγκεκριμένα εμφανίζονται στις 10:30 το βράδυ. Στις 23:59 και 20 δευτερόλεπτα ο άνθρωπος αναπτύσει την αγροτική καλλιέργεια. Οι πρώτες πόλεις θα χτιστούν 15 δευτερόλεπτα πιο μετά. 23:59 και 55 δευτερόλεπτα χτίζεται ο Παρθενώνας στην Αθήνα. 2 δευτερόλεπτα αργότερα έχουμε την πτώση της Ρώμης και στις 23:59 και 59 δευτερόλεπτα έχουμε την περίοδο της Αναγέννησης στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, το τελευταίο αυτό δευτερόλεπτο δεν έχει περάσει ακόμα...
Αναλυτικά τα γεγονότα μπορείτε να τα βρείτε εδώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου