Περισσότερα από 300 νέα είδη ζώων ανακαλύφτηκαν στις Φιλιππίνες
Ψάρια-τίγρεις, σκορπιοί με μαστίγια και άλλα πολλά νέα είδη ζώων ανακάλυψαν επιστήμονες της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας σε πρόσφατη μελέτη της θάλασσας και της ξηράς στις Φιλιππίνες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 90% των ειδών του πλανήτη δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, ενώ, λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής, ορισμένα πρόκειται να εξαφανιστούν προτού γνωρίσουμε την ύπαρξή τους.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας σε συνεργασία με τοπική ομάδα επιστημόνων ανακάλυψαν δεκάδες νέα είδη εντόμων, αραχνών, θαλάσσιων κοραλλιών, παράξενους αχινούς και αστερίες, έναν καρχαρία που τρώει γαρίδες και πάνω από 50 πολύχρωμους νέους γυμνοσάλιαγκες της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια των 42 ημερών που πέρασε στο πέλαγος των Φιλιππίνων και τα γύρω νερά της, η διεθνής ομάδα δημιούργησε καταλόγους και χάρτες κατανομής για μια ευρεία ποικιλία νέων ειδών. Πολλά από τα νέα είδη δεν είχαν ανακαλυφθεί σε προηγούμενες μελέτες είτε λόγω του μικρού μεγέθους τους είτε επειδή ζουν σε μέρη πολύ σπάνια, τα οποία δεν έχει επισκεφτεί ποτέ άνθρωπος. Όλες οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι Φιλιππίνες αποτελούν σημαντικό καταφύγιο απίστευτης βιοποικιλότητας.«Οι Φιλιππίνες είναι μια από τις ιδανικότερες περιοχές για την ποικιλομορφία και για την απειλούμενη ζωή στην Γη» ανέφερε σε διεθνή πρακτορεία ο Terrence Gosliner, Κοσμήτορας Επιστημών και Ερευνών στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια και επικεφαλής της Εκστρατείας Φιλιππίνες 2011 για τη βιοποικιλότητα. «Βρίσκαμε νέα είδη σχεδόν σε κάθε βουτιά και κάθε πεζοπορία, καθώς εξερευνούσαμε τους ύφαλους, τα τροπικά δάση και τον πυθμένα των ωκεανών. Οι κατάλογοι των ειδών και οι χάρτες κατανομής που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της αυτής της αποστολής, θα βοηθήσουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας προσφέροντας την καλύτερη δυνατή πιθανότητα επιβίωσης σε αυτά τα είδη».
Για τη διάσωση της βιοποικιλότητας αναγκαία είναι η αύξηση της γνώσης σχετικά με αυτές τις μορφές ζωής. Αυτό ήταν και το κύριο κίνητρο της Εκστρατείας Φιλιππίνες 2011. Οι επιστήμονες πρότειναν επίσημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, καθώς και στο Γραφείο Αλιείας και Υδάτινων Πόρων των Φιλιππίνων τις περιοχές που πρέπει να ανακηρυχθούν προστατευόμενες και καταφύγια άγριας ζωής. Επιπλέον, υπέδειξαν ως προτεραιότητα τη μείωση των αποβλήτων καθώς πλαστικά σκουπίδια γεμίζουν το θαλάσσιο περιβάλλον, ακόμα και τον πυθμένα του ωκεανού σε βάθη πάνω από 6.000 πόδια.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου