Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Επικονίαση : μια πανάρχαια υπόθεση

Η αρχαιότερη απόδειξη της επικονίασης βρέθηκε παγιδευμένη μέσα σε κεχριμπάρι. Κόκκοι γύρης, πιθανότατα από δέντρο gingko, βρέθηκαν σε έντομα που παγιδεύτηκαν κατά αυτόν τον τρόπο.

Τα έντομα επισκέφτηκαν τα δέντρα με σκοπό να τραφούν και "μάζεψαν" γύρη από αυτά, με την επιφάνεια του σώματός τους. Με τομογραφικές τεχνικές, επετεύχθη τρισδιάστατη αναπαράσταση των εντόμων και εντοπίστηκαν ειδικές δομές (σαν τρίχες) που ως ρόλο έχουν αυτή την "συλλογή" της γύρης.

Ανθοφόρα φυτά εμφανίστηκαν στον πλανήτη περίπου 130 εκατομμύρια χρόνια πριν, σχετικά πρόσφατα δηλαδή. Από τότε έχει αναπτυχθεί μία σχέση ανταλλαγής παροχών με τα έντομα. Τα φυτά τους προσφέρουν τροφή και τα έντομα βοηθούν στην αναπαραγωγή τους, μεταφέροντας γύρη από το ένα άνθος στο άλλο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεξέλιξης. Με τον όρο αυτόν περιγράφεται η ταυτόχρονη εξέλιξη μη συγγενών οργανισμών λόγω ανάπτυξης ιδιαίτερου δεσμού μεταξύ τους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν εδώ.


Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Η διάβαση της Αφροδίτης!

Η 6η Ιουνίου του 2012 είναι μια μέρα σπάνιου αστρονομικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για την ημέρα που θα συμβεί η διάβαση της Αφροδίτης. Με τον όρο "διάβαση της Αφροδίτης" περιγράφεται το φαινόμενο κατά το οποίο ο πλανήτης Αφροδίτη περνά ανάμεσα από τον Ήλιο και την Γη. Γίνεται ορατή στον ηλιακό δίσκο, ως μία κουκκίδα.


Κυριακή 6 Μαΐου 2012

«Η Δίκη των Πιθήκων», επιστήμη vs. θρησκεία

Πριν 87 χρόνια, στο Ντέιτον του Τένεσι, ένας νεαρός δάσκαλος με το όνομα Τζον Σκόουπς συνελήφθη από τις αρχές και οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Η κατηγορία ήταν απόρροια της αντιδραστικής και σκοταδιστικής εποχής που διένυε τότε η Αμερική. Ο Σκόουπς δίδαξε στους μαθητές του τη θεωρία του Δαρβίνου και γι' αυτό οδηγήθηκε σε δίκη, η οποία ονομάστηκε «Δίκη των πιθήκων» και έμεινε στην ιστορία των ΗΠΑ ως μία από τις σημαντικότερες δικαστικές διαμάχες.


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Παραμύθια...



Υπενθυμίζω με την ευκαιρία, ένα εξαιρετικό blog για παραμύθια από πολλές μεριές του κόσμου

"Άνοιξε κουδουμουντού!"


Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Τα αρχαιότερα ερυθρά κύτταρα αίματος βρέθηκαν στο σώμα του «Έτζι»

Τα αρχαιότερα ερυθρά κύτταρα αίματος που έχουν ποτέ βρεθεί στον κόσμο, ανακαλύφθηκαν στο σώμα του «Έτζι», του Ανθρώπου των Πάγων, η μούμια του οποίου είχε ανακαλυφθεί στις παγωμένες Άλπεις το 1991 και μετράει 5.300 έτη «ζωής».