Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Εξέλιξη, ένα παιχνίδι τύχης...

Του Christie Wilcox

Μια από τις πιο δύσκολες έννοιες προς κατανόηση της εξέλιξης είναι η έλλειψη κατεύθυνσης. Πάρτε την κλασική εικόνα της εξέλιξης του ανθρώπου, από πίθηκο που περπατάει χρησιμοποιόντας και τα χέρια, σε δυνατό, έξυπνο κυνηγό:
Θεωρούμε ότι αυτό είναι η φυσική εξέλιξη της ζωής. Η αλήθεια είναι, δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι κάποιο πρωτεύον θηλαστικό με μεγάλο εγκέφαλο στην Αφρική, θα κατέληγε όπως είμαστε τώρα. Δεν ήταν αναπόφευκτο να γίνουμε ψηλότεροι, λιγότερο τριχωτοί και πιο έξυπνοι από τους συγγενείς μας. Και σίγουρα δεν ήταν εγγυημένο ότι μονοκύτταροι αρχέγονοι οργανισμοί κατέληξαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε πολυκύτταρους οργανισμούς, οδηγώντας τελικά σε πρωτεύοντα θηλαστικά  με μεγάλο εγκέφαλο!


Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Νεύτωνας: Μια αντιπαθέστατη ιδιοφυία

Η ζωή του θα μπορούσε να είναι το θέμα μιας νουβέλας. Μια ιστορία με μια τραγική αρχή και ένα δοξασμένο τέλος. Ένα μελαγχολικό αγόρι που μισεί του γονείς του, υιοθετεί έναν μοναχικό τρόπο ζωής, όποτε αυτό είναι δυνατό, προτιμά τη μυστικότητα από τη δημοσίευση και τελικά γίνεται ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Αν η νουβέλα αυτή γραφόταν, ο Ισαάκ Νεύτων θα είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ο Neil deGrasse Tyson απομυθοποιεί το 2012...

Ο Neil deGrasse Tyson συζητά με το κοινό, την παραφιλολογία σχετικά με την καταστροφή του κόσμου του 2012. Το αυθεντικό βίντεο είναι εδώ http://www.youtube.com/watch?v=-HghEBxHvgg.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι το ίδιο, με Ελληνικούς υπότιτλους